
הספר עוסק בשלושה נושאים בתחומי הכלכלה המודנית על פי ההלכה:
א. חוזים על פי דיני התורה
החוזה הינו הכלי הבסיסי לחיי הכלכלה. הוא מקיף את כל תחומי החיים החל מהחוזה שכורת הנוסע באוטובוס עם חברת האוטובוסים והמבטיח לו את הגעתו ליעדו, ועד לחוזים מסועפים הנכרתים בין חברות ענק. נוסח החוזה מעסיק כל אדם בשעה שעומד לרכוש דירה או למוכרה, וזאת על מנת להבטיח את זכויותיו המשפטיות. ברם, רבים אינם מודעים לכך שגם אם תוקפו המשפטי של החוזה איננו מוטל בספק, הרי תוקפו ההלכתי כלל אינו ברור.
במחקר שלפנינו מתבררים העקרונות על פיהם ניתן לנסח חוזה על פי ההלכה, ואף מוצע נוסח לחוזה כזה.
נכתב ע"י הרב דוד בס.
ב. איסור ריבית בתאגידים
"מחיר ההון" הינו מושג בסיסי בחיי הכלכלה כיום, אך מושג זה עלול להוות איסור תורה חמור. הפתרון המקובל והידוע לבעיית הריבית הינו היתר העסקא. אך פתרון אינו נקי משאלות, ומה עוד שלא תמיד חברות מעוניינות לחתום עליו.
המחקר שלפנינו בוחן את השאלה האם ניתן להיעזר בכלי הכלכלי המודרני ששמו "תאגיד" או "חברה בע"מ" בכדי לאפשר התנהלות כלכלית מודרנית הכוללת גם הלוואות בריבית בלא להיכשל באיסור ריבית החמור.
נכתב ע"י הרב ישראל בן שחר והרב יאיר הס.
ג. התוקף ההלכתי של חוקי המדינה
כידוע מדינת ישראל לא קבעה את מערכת חוקיה על יסוד דיניה של תורה. עם זאת, אין משמעות הדבר שההלכה אינה מכירה כלל בחוקי המדינה. ההלכה מכירה באפשרות המלך לחוקק חוקים וקובעת ש"דינא דמלכותא דינא". כמו"כ מאפשרת ההלכה לנציגי הציבור להתקין תקנות ולקבוע כללים הבאים לשנות או להוסיף על דיני תורה. ההלכה גם מתחשבת במנהג המדינה ובתנאים שהצדדים לחוזה התנו ביניהם.
לאור כל זאת נוצר הצורך לבחון באלו מצבים תתן ההלכה תוקף לחוקי המדינה, ובאלו מצבים לא תתחשב ההלכה בחוקים אלו. בחינה מעמיקה של סוגיה זו נעשית במחקר שלפנינו.
נכתב ע"י הרב ישראל בן שחר והרב יאיר הס.
עורכי הסדרה: הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
סדרת מחקרים בכלכלה ומשפט על פי ההלכה. בכל כרך נידונים נושאים מרכזיים בעמקות ויסודיות בתחומים אלה. (פירוט בדפי הספר של כל כרך). בהשתתפות הרבנים חוקרי מכון כת"ר, לכלכלה על פי התורה. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
בכל עסקה של קניה ומכירה עלולים להתעורר מצבים בהם המוצר הנמכר פגום או שונה מהמזומן. במצבים אלו יש לבחון את חובתו של הקונה לבדוק את המוצר מול חובתו של המוכר לספק מוצר תקין. במקביל יש לדון בסעדים העומדים לכל אחד מהצדדים: האם הקונה רשאי לבטל את המקח, האם המוכר חייב להחליף את המוצר או שהוא רשאי להסתפק בתיקונו. מחקר מקיף בנושאים אלו מצוי בספר שלפנינו. בנוסף ניתן למצוא בספר מדריך מעשי הנותן מענה הלכתי תמציתי לסוגיות אלו, המהווה מקבילה הלכתית למדריך הקיים בנושא מטעם הרשות להגנת הצרכן. הספר נכתב ע"י הרב יעקב הילדסהיים. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
קביעת המחירים ודיני אונאת המחיר מהווים נושאי בסיס בעולם המסחר. מדובר בנשוא שאינו פשוט כלל ועיקר להבנה ויישום במציאות הכלכלית המודרנית של שוק חופשי בו נקבעים המחירים בהתאם לכוחות השוק על בסיס של היצע וביקוש, ואינם מוכתבים על ידי גורמים חיצוניים. בתחום רחב זה עוסק הספר שלפנינו המחולק לשני חלקים: החלק האחד עוסק בקביעת השער והמחירים בהלכה בסוגים שונים של עסקאות. חלק זה נכתב ע"י הרב ד"ר איתמר ורהפטיג. החלק השני עוסק בהיבט הרעיוני של דיני האונאה ובעקרונות הצדק והמוסר העומדים מאחוריהם. חלק זה נכתב ע"י הרב ד"ר בנימין פורת. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
תחרות עסקית כשרה והוגנת הינה כלי מרכזי בפיתוחו של כל משק יציב, בהיותה מאזנת בין תועלתו של הצרכן לזו של המוכר. פתיחת השוק לתחרות עשויה להביא להטבת תנאי המכירה, לשיפור השירות, להוזלת המחיר לצרכן ועוד. מאידך בהעדר איזונים ובלמים היא עלולה לקפח את פרנסתם של הסוחרים. במשק המודרני גובר החשש של יצירת מוקדי כח ומונופולים אשר יפגעו בסוחרים הקטנים וימנעו בפועל תחרות. על כן נדרשת עבודה מרובה ביצירת גבולות הגינות ויושר שיאזנו בין הצדדים ולא יתנו לעצם קיומה של התחרות לזלוג לעבר עריצות מסחרים ויצירת מונופולים כלכליים. נמצא א"כ שגם תחרות עסקית חייבת להיות כשרה. בשאלה זו של גבולות התחרות העסקית הכשרה עוסק הספר שלפנינו. הספר נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.