מעמדו ההלכתי של סוכן הביטוח הוא מורכב. מחד הוא משמש שליח של חברת הביטוח מטעמה הוא פועל ומאידך הוא מייצג את המבוטחים מול חברת הביטוח. מצב זה מעורר שאלות רבות וביניהן: כלפי מי חב סוכן הביטוח חובת נאמנות, כלפי החברה או כלפי המבוטח? מה הדין אם הציע למבוטח תעריף נמוך מזו שחברת הביטוח קבעה? מה הדין אם הסתיר מחברת הביטוח פרטים רלוונטיים של המבוטח? מה הדין אם חברת הביטוח פעלה ישירות מול המבוטח שלא באמצעות הסוכן?
מעבר לכך נתקלים סוכני הביטוח, כמו גם בעל מקצועות אחרים, בשאלות של גבולות התחרות העסקית המותרת. מה מותר ומה אסור בכל הנוגע לשכנוע לקוחות לעבור לחברה אחרת? מתי מדובר בהסגת גבול אסורה?
מחקר מעמיק בסוגיות אלו ובסוגיות נוספות הכרוכות בעבודתו של סוכן הביטוח מצוי כרך זה.
הספר נכתב ע"י הרב יהודה פרומן.
עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק
תחרות עסקית כשרה והוגנת הינה כלי מרכזי בפיתוחו של כל משק יציב, בהיותה מאזנת בין תועלתו של הצרכן לזו של המוכר. פתיחת השוק לתחרות עשויה להביא להטבת תנאי המכירה, לשיפור השירות, להוזלת המחיר לצרכן ועוד. מאידך בהעדר איזונים ובלמים היא עלולה לקפח את פרנסתם של הסוחרים. במשק המודרני גובר החשש של יצירת מוקדי כח ומונופולים אשר יפגעו בסוחרים הקטנים וימנעו בפועל תחרות. על כן נדרשת עבודה מרובה ביצירת גבולות הגינות ויושר שיאזנו בין הצדדים ולא יתנו לעצם קיומה של התחרות לזלוג לעבר עריצות מסחרים ויצירת מונופולים כלכליים. נמצא א"כ שגם תחרות עסקית חייבת להיות כשרה. בשאלה זו של גבולות התחרות העסקית הכשרה עוסק הספר שלפנינו. הספר נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
מעמדו ההלכתי של סוכן הביטוח הוא מורכב. מחד הוא משמש שליח של חברת הביטוח מטעמה הוא פועל ומאידך הוא מייצג את המבוטחים מול חברת הביטוח. מצב זה מעורר שאלות רבות וביניהן: כלפי מי חב סוכן הביטוח חובת נאמנות, כלפי החברה או כלפי המבוטח? מה הדין אם הציע למבוטח תעריף נמוך מזו שחברת הביטוח קבעה? מה הדין אם הסתיר מחברת הביטוח פרטים רלוונטיים של המבוטח? מה הדין אם חברת הביטוח פעלה ישירות מול המבוטח שלא באמצעות הסוכן? מעבר לכך נתקלים סוכני הביטוח, כמו גם בעל מקצועות אחרים, בשאלות של גבולות התחרות העסקית המותרת. מה מותר ומה אסור בכל הנוגע לשכנוע לקוחות לעבור לחברה אחרת? מתי מדובר בהסגת גבול אסורה? מחקר מעמיק בסוגיות אלו ובסוגיות נוספות הכרוכות בעבודתו של סוכן הביטוח מצוי כרך זה. הספר נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק
הספר עוסק בשלושה נושאים בתחומי הכלכלה המודנית על פי ההלכה: א. שמירת שבת בכלכלה המודרנית שמירת השבת כהלכתה תוך מעורבות בחיי הכלכלה המודרנית, הינה, במציאות ימינו משימה שאינה פשוטה. מעורבות עמוקה בחיי הכלכלה כרוכה, במקרים רבים, בשותפות ברמה זו או אחרת, במישרין או בעקיפין בחברות העובדות בשבת. מציאות זו מחייבת בירור גבולות האסור והמותר על מנת לאפשר מצד אחד המשך מעורבות כלכלית אך מן הצד השני למנוע פגיעה בקדושת השבת. המחקר שלפנינו עוסק בסוגיא סבוכה זו והוא נותן כלים ופתרונות הלכתיים למגוון הנושאים הכרוכים בפעילות כלכלית בשבת. נכתב ע"י הרב שלמה אישון. ב. עקרונות הלכתיים בהסכמי ביטוח עסקת הביטוח הינה אחת מן העסקאות הקדומות ביותר מתחום הכלכלה אשר זכו להתייחסות הלכתית. ברם, כמו בענפים אחרים במשק, גם בענף הביטוח חלה התפתחות אדירה ועל כן קיימת חשיבות גדולה בבדיקת ההיבטים הלכתיים של פוליסת הביטוח המצויה כיום. יש לציין שעסקת הביטוח הינה עסקה שכיחה ביותר אך למרות זאת מעטים השואלים האם החוזה עליו הם חתמו תקף מן הבחינה ההלכתית, האם כרוכים בו אי אלו איסורים הלכתיים ועוד. בשאלות אלו עוסק המחקר שלפנינו. נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. ג. היבטים הלכתיים ומשפטיים של היתר העסקא ושימוש ב"היתר עיסוק" הצורך במציאת פתרון שיאפשר בפועל הלוואה הדומה להלוואה בריבית בלא לעבור על איסור ריבית החמור, הביא ליצירתו של "היתר עיסקא". מחקר מקיף אודות מהותו של היתר זה ושלבי התפתחותו מצוי גם הוא בכרך שלפנינו. השימוש ב"היתר עיסקא" עלול להיות בעייתי כאשר מדובר בהלוואה שלא נועדה לשם השקעה הנושאת רווחים. כדי להתמודד עם הבעיה העלו הפוסקים מספר הצעות. פיתוח של אחת מן ההצעות מצוי במחקר נוסף שבספר, והוא כולל גם הצעת נוסח "היתר עיסוק" אשר נועד למקרים בהם אין בכוחו של היתר העיסקא המקובל לאפשר את ההלוואה. נכתב ע"י דוד משען והרב אשר מאיר. עורכי הסדרה: הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
ספרו הגדול של רבנו צדוק הכהן מלובלין במהדורה מפוארת. • כתב מרובע• ניקוד מלא• ציון מקורות והפניות כולל מקורות נדירים. רוב המקורות הועתקו במלואם• השוואה לשאר כתבי ר' צדוק• פתיחת ראשי תיבות 8 כרכים על התורה והמועדים