
המציאות הכלכלית המודרנית מאופיינת, בין היתר בהרחבת קשת תפקידיהן של רשויות השלטון, ובהעצמת כוחן הכלכלי. רשויות השלטון מהוות מרכיב חשוב בתחומים מרכזייים במשק כגון בתעשייה, וזאת בנוסף לתפקידי הרשויות בתחומי השירותים.
בהקשר לכך מתעוררת השאלה מהי עמדת ההלכה ביחס לתפקידי השלטון לכתחילה, האם מדינת רווחה ומעורבות גדולה במשק תואמת את השקפת עולמה של תורה או שמא היא חיקוי של אומות העולם. לתשובה לשאלה זו השלכה ישירה לקביעת סדר העדיפויות בהקצאת משאבים ציבוריים, וכן להקצאת משאבים שאינם כספיים כגון קרקעות.
הספר מכיל אוצר בלום של מקורות העוסקים בשאלות אלו ובמסתעף מהם. המקורות מנותחים בהעמקה, ביסודיות ובכשרון רב, מתוך זווית ראייתו המקורית של המחבר.
הספר נכתב ע"י הרב ד"ר רועי הכהן ז'ק.
עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק
סדרת מחקרים בכלכלה ומשפט על פי ההלכה. בכל כרך נידונים נושאים מרכזיים בעמקות ויסודיות בתחומים אלה. (פירוט בדפי הספר של כל כרך). בהשתתפות הרבנים חוקרי מכון כת"ר, לכלכלה על פי התורה. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
בכל עסקה של קניה ומכירה עלולים להתעורר מצבים בהם המוצר הנמכר פגום או שונה מהמזומן. במצבים אלו יש לבחון את חובתו של הקונה לבדוק את המוצר מול חובתו של המוכר לספק מוצר תקין. במקביל יש לדון בסעדים העומדים לכל אחד מהצדדים: האם הקונה רשאי לבטל את המקח, האם המוכר חייב להחליף את המוצר או שהוא רשאי להסתפק בתיקונו. מחקר מקיף בנושאים אלו מצוי בספר שלפנינו. בנוסף ניתן למצוא בספר מדריך מעשי הנותן מענה הלכתי תמציתי לסוגיות אלו, המהווה מקבילה הלכתית למדריך הקיים בנושא מטעם הרשות להגנת הצרכן. הספר נכתב ע"י הרב יעקב הילדסהיים. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
קביעת המחירים ודיני אונאת המחיר מהווים נושאי בסיס בעולם המסחר. מדובר בנשוא שאינו פשוט כלל ועיקר להבנה ויישום במציאות הכלכלית המודרנית של שוק חופשי בו נקבעים המחירים בהתאם לכוחות השוק על בסיס של היצע וביקוש, ואינם מוכתבים על ידי גורמים חיצוניים. בתחום רחב זה עוסק הספר שלפנינו המחולק לשני חלקים: החלק האחד עוסק בקביעת השער והמחירים בהלכה בסוגים שונים של עסקאות. חלק זה נכתב ע"י הרב ד"ר איתמר ורהפטיג. החלק השני עוסק בהיבט הרעיוני של דיני האונאה ובעקרונות הצדק והמוסר העומדים מאחוריהם. חלק זה נכתב ע"י הרב ד"ר בנימין פורת. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
תחרות עסקית כשרה והוגנת הינה כלי מרכזי בפיתוחו של כל משק יציב, בהיותה מאזנת בין תועלתו של הצרכן לזו של המוכר. פתיחת השוק לתחרות עשויה להביא להטבת תנאי המכירה, לשיפור השירות, להוזלת המחיר לצרכן ועוד. מאידך בהעדר איזונים ובלמים היא עלולה לקפח את פרנסתם של הסוחרים. במשק המודרני גובר החשש של יצירת מוקדי כח ומונופולים אשר יפגעו בסוחרים הקטנים וימנעו בפועל תחרות. על כן נדרשת עבודה מרובה ביצירת גבולות הגינות ויושר שיאזנו בין הצדדים ולא יתנו לעצם קיומה של התחרות לזלוג לעבר עריצות מסחרים ויצירת מונופולים כלכליים. נמצא א"כ שגם תחרות עסקית חייבת להיות כשרה. בשאלה זו של גבולות התחרות העסקית הכשרה עוסק הספר שלפנינו. הספר נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.