שאלות רבות מגיעות למכון כת"ר במגוון הסוגיות הנוגעות לכלכלה על פי ההלכה. מחמת הצורך לתת תשובות מהירות לפונים הרי שמטבע הדברים התשובות הינן בדרך כלל קצרות וללא ציון מקורות, וכך הן מתפרסמות באתר המכון. אולם הצורך לתת מענה מהיר אינו מבטל את החשיבות שבהרחבה ובתוספת הסברים ומקורות, וזה נעשה בספר שלפנינו בו רוכזו חלק מהשאלות שהופנו למכון במהלך השנים.
התשובות עוסקות בארבעה נושאים עיקריים: מסחר וצרכנות כהלכה, צדק ומשפט, עובדים ומעבידים, צדקה ומעשר כספים. רבות מהתשובות בנושאים הללו רלוונטיות לא רק לכלכלנים ומשפטנים כי אם לכל אדם ולכל משפחה במשק הבית הפרטי שלה.
הספר נכתב ע"י הרב שלמה אישון.
עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
סדרת מחקרים בכלכלה ומשפט על פי ההלכה. בכל כרך נידונים נושאים מרכזיים בעמקות ויסודיות בתחומים אלה. (פירוט בדפי הספר של כל כרך). בהשתתפות הרבנים חוקרי מכון כת"ר, לכלכלה על פי התורה. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
שאלות רבות מגיעות למכון כת"ר במגוון הסוגיות הנוגעות לכלכלה על פי ההלכה. מחמת הצורך לתת תשובות מהירות לפונים הרי שמטבע הדברים התשובות הינן בדרך כלל קצרות וללא ציון מקורות, וכך הן מתפרסמות באתר המכון. אולם הצורך לתת מענה מהיר אינו מבטל את החשיבות שבהרחבה ובתוספת הסברים ומקורות, וזה נעשה בספר שלפנינו בו רוכזו חלק מהשאלות שהופנו למכון במהלך השנים. התשובות עוסקות בארבעה נושאים עיקריים: מסחר וצרכנות כהלכה, צדק ומשפט, עובדים ומעבידים, צדקה ומעשר כספים. רבות מהתשובות בנושאים הללו רלוונטיות לא רק לכלכלנים ומשפטנים כי אם לכל אדם ולכל משפחה במשק הבית הפרטי שלה. הספר נכתב ע"י הרב שלמה אישון. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.
רוב ככולם של אזרחי מדינת ישראל רוב ככולם של אזרחי מדינת ישראל מושקעים כיום, בצורה זו או אחרת, בבורסה, אם דרך כספי החיסכון הפנסיוני, אם דרך תכנית חסכון לכל ילד, ואם בחסכונות נוספים. לא רבים מודעים לכך, אבל השקעה בבורסה מעוררת שאלות הלכתיות, כגון, אלו ניירות ערך מותר לרכוש, מה דינם של תעודות סל וקרנות סל, האם יש חשש ריבית במינוף או בעסקאות שורט ועוד. שאלת אלו נידונות בהרחבה ובהעמקה בספר שלפנינו, בצד עיסוק בשאלות הלכתיות הנוגעות לאפיקים נוספים של השקעה – הלוואות חברתיות והצמדות למדד או למט"ח. מעבר לכך עוסק הספר באמצעי התשלום המודרניים: העברות בנקאיות, מטבע וירטואלי, כרטיסי חיוב ועוד, ומברר האם גם עליהם חלים דיני המטבע בהלכה. גם לכרך זה נספח הלכתי מעשי ובו הדרכות הלכתיות – מעשיות קצרות בכל הנוגע לאמצעי התשלום השונים ולמגוון אפיקי ההשקעה. מושקעים כיום, בצורה זו או אחרת, בבורסה, אם דרך כספי החיסכון הפנסיוני, אם דרך תכנית חסכון לכל ילד, ואם בחסכונות נוספים. לא רבים מודעים לכך, אבל השקעה בבורסה מעוררת שאלות הלכתיות, כגון, אלו ניירות ערך מותר לרכוש, מה דינם של תעודות סל וקרנות סל, האם יש חשש ריבית במינוף או בעסקאות שורט ועוד. שאלת אלו נידונות בהרחבה ובהעמקה בספר שלפנינו, בצד עיסוק בשאלות הלכתיות הנוגעות לאפיקים נוספים של השקעה – הלוואות חברתיות והצמדות למדד או למט"ח. מעבר לכך עוסק הספר באמצעי התשלום המודרניים: העברות בנקאיות, מטבע וירטואלי, כרטיסי חיוב ועוד, ומברר האם גם עליהם חלים דיני המטבע בהלכה. גם לכרך זה נספח הלכתי מעשי ובו הדרכות הלכתיות – מעשיות קצרות בכל הנוגע לאמצעי התשלום השונים ולמגוון אפיקי ההשקעה. הספר נכתב ע"י הרב שלמה אישון. עורכי הסדרה - הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק
הספר עוסק בשלושה נושאים בתחומי הכלכלה המודנית על פי ההלכה: א. שמירת שבת בכלכלה המודרנית שמירת השבת כהלכתה תוך מעורבות בחיי הכלכלה המודרנית, הינה, במציאות ימינו משימה שאינה פשוטה. מעורבות עמוקה בחיי הכלכלה כרוכה, במקרים רבים, בשותפות ברמה זו או אחרת, במישרין או בעקיפין בחברות העובדות בשבת. מציאות זו מחייבת בירור גבולות האסור והמותר על מנת לאפשר מצד אחד המשך מעורבות כלכלית אך מן הצד השני למנוע פגיעה בקדושת השבת. המחקר שלפנינו עוסק בסוגיא סבוכה זו והוא נותן כלים ופתרונות הלכתיים למגוון הנושאים הכרוכים בפעילות כלכלית בשבת. נכתב ע"י הרב שלמה אישון. ב. עקרונות הלכתיים בהסכמי ביטוח עסקת הביטוח הינה אחת מן העסקאות הקדומות ביותר מתחום הכלכלה אשר זכו להתייחסות הלכתית. ברם, כמו בענפים אחרים במשק, גם בענף הביטוח חלה התפתחות אדירה ועל כן קיימת חשיבות גדולה בבדיקת ההיבטים הלכתיים של פוליסת הביטוח המצויה כיום. יש לציין שעסקת הביטוח הינה עסקה שכיחה ביותר אך למרות זאת מעטים השואלים האם החוזה עליו הם חתמו תקף מן הבחינה ההלכתית, האם כרוכים בו אי אלו איסורים הלכתיים ועוד. בשאלות אלו עוסק המחקר שלפנינו. נכתב ע"י הרב יהודה פרומן. ג. היבטים הלכתיים ומשפטיים של היתר העסקא ושימוש ב"היתר עיסוק" הצורך במציאת פתרון שיאפשר בפועל הלוואה הדומה להלוואה בריבית בלא לעבור על איסור ריבית החמור, הביא ליצירתו של "היתר עיסקא". מחקר מקיף אודות מהותו של היתר זה ושלבי התפתחותו מצוי גם הוא בכרך שלפנינו. השימוש ב"היתר עיסקא" עלול להיות בעייתי כאשר מדובר בהלוואה שלא נועדה לשם השקעה הנושאת רווחים. כדי להתמודד עם הבעיה העלו הפוסקים מספר הצעות. פיתוח של אחת מן ההצעות מצוי במחקר נוסף שבספר, והוא כולל גם הצעת נוסח "היתר עיסוק" אשר נועד למקרים בהם אין בכוחו של היתר העיסקא המקובל לאפשר את ההלוואה. נכתב ע"י דוד משען והרב אשר מאיר. עורכי הסדרה: הרב שלמה אישון והרב יצחק בזק.